Eger logo Információ, rendelés: +36 70 527-0868
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY EGER
Eger - FőoldalTANÚSÍTÁS EGERBEN
ÁRLISTA
TUDNIVALÓK A TANÚSÍTÁSRÓL
KAPCSOLAT, MEGRENDELÉS

Tudnivalók a tanúsításhoz

Energetikai szintek

Az építmények minőségi osztályozása

Milyen eenergetikai szinteket lehet adni?

Milyen eloszlásúak az energetikai minőségi szintek az ingatlanállományban

Hogyan ellenőrizhetem a tanúsítvány hitelességét?

Az e-építés adatbázisában

Az összefoglaló lapon lévő azonosító sorszám (HET – Hiteles Energetikai Tanúsítvány – kód) alapján a tanúsítványt megkereshetjük az e-építés adatbázisában. Itt megtaláljuk az ingatlan adatait, energetikai besorolását, a tanúsító nevét, címét, jogosultsági számát. Ezek az adatok nyilvánosak, bárki megtekintheti őket. Az előlapon található egy QR kód is, amelyet okostelefonnal beolvasva egyből elérhetjük a digitális példányt.

Kik készíthetnek tanúsítványt?

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező mérnökök

Tanúsítói jogosultsággal rendelkező magánszemélyek, akik rendelkeznek a szakmagyakorlásról szóló 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerinti szakirányú mérnök végzettséggel, és megfelelő szakmai tapasztalattal. A tanúsítást mindig egy konkrét magánszemély végzi, – aki ugyan állhat egy vállalkozás alkalmazásában – de a felelősség őhozzá, és nem a szervezethez kötődik.

Hasznos gyűjtőoldal a témában:
http://energetikaitanusitvany.slink.hu/

Ajánlott korszerűsítések a tanúsítványban

A javaslati rész tartalma

Minden tanúsítványnak rendelkeznie kell egy javaslati fejezettel, amiben az adott ingatlanra alkalmazható fejlesztő beruházásokat soroljuk fel. Feltételezve, hogy a tanúsító már sok száz lakást látott, azonnal meg tudja mondani, hogy melyek azok a beruházások, amelyekkel a legegyszerűbben mérsékelhetjük az energiafelhasználást. A kalkulációk után ezeket a lehetőségeket egészen pontosan tudjuk mérlegelni, mivel láthatóvá válik, hogy melyek a jobb-rosszabb épületszerkezetek, és ezek a hőveszteség mekkora hányadát okozzák. Természetesen a megfogalmazott javaslatok semmilyen kötelezettséget nem rónak a tulajdonosra.

Hőszigetelés és penészedés

Mitől alakulhat ki penészedés a lakásban?

Gyakran felmerülő probléma és az épületkorszerűsítések egyik kellemetlen velejárója lehet a penészesedés. Szerencsére elkerülése viszonylag egyszerű, néhány alapelvvel kell csupán tisztában lennünk!

A penészgomba ott jelenik meg, ahol a fal nedvesedik a lecsapódó párától. Ahol penészedés van, ott tehát mindig van páralecsapódás is, ha sikerül elkerülnünk a pára-kondenzációt, akkor sikerül elkerülnünk a penészedést is.

A levegő páratartalmának kondenzációja mindig valamilyen hideg felületen történik, így általában a szoba sarkában, vagy az ablakok környékén. Az hogy van-e kondenzáció, két tényezőtől függ: a fal hőmérsékletétől és a belső levegő páratartalmától. Az alacsony falhőmérséklet - magas páratartalom kombinációt kell elkerülnünk. Régi építésű lakóházakban általában nincs penészedés, mert az ablakok légzárósága rossz, és nem tud kialakulni magas páratartalom. Ha azonban kicseréltük a nyílászárókat, a használatból származó nedvesség eltávozása már nem történik spontán módon, így a rossz hőszigetelésű falakon megjelenik a nedvesség. Ebben a szituációban, amit tehetünk, hogy kerüljük a páraképzést (pl. a ruhák szárítását a szobában), gyakran szellőztetünk, de a legjobb megoldás, ha résszellőzőt építtetünk az ablakba, így tudjuk a magas páratartalom kialakulását megakadályozni.

A másik megoldás, ha leszigeteljük a külső falakat és födémeket. Sok esetben a födém felső oldali (padlás felőli) hőszigetelése is emeli annyival a falsarok hőmérsékletét, hogy ne jelenjen meg kondenzvíz.

Mikor nincs tehát penészedés? Rossz ablakok – rossz falak kombinációjakor (pl. panellakások), vagy jó ablakok – jól hőszigetelt szerkezetek alkalmazásakor. A tévhittel ellentétben a külső oldali polisztirol hőszigetelés alkalmazása nem növeli a penészedés esélyét, hanem éppen ellenkezőleg – csökkenti azt, hiszen a szerkezetek belső felületi hőmérsékletét növeli.

A számításról

Hogyan készül a kalkuláció?

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energiafogyasztását becsüli meg. Egy elképzelt „standard” lakót feltételezünk minden lakásba, aki adott hőmérsékletet tart, adott mennyiségű melegvizet használ el, stb. Egy ilyen átlagos lakó használati szokásai mellett számoljuk ki az energiafogyasztást, ezzel biztosítjuk, hogy az összehasonlítás független legyen a használati szokásoktól és a konkrét tulajdonostól. Miután ez megtörtént, az értékeket összehasonlítjuk a kormányzatilag meghatározott követelményszinttel, és az ehhez viszonyított százalékos eltérés alapján kapja meg a besorolási betűjelzést az ingatlan. Az energetikai számításokról » itt olvashat részletesebben.

A lakás zöldkártya név, ami ugyanezt a fogalmat takarja, úgy tűnik, nem fog meghonosodni a magyar nyelvben.

Érvényesség

Meddig hatályos a tanúsítvány?

Az energiatanúsítvány tíz évig érvényes, feltéve hogy az építményen nem végeznek átalakítást, és az országos követelményszintek nem változnak. Elvileg egy nyílászáró csere is érvénytelenné teheti a tanúsítványt, hiszen így az már nem az aktuális állapotot dokumentálja, a gyakorlatban azonban ezt nem ellenőrzi senki. Ha jelentős energetikai korszerűsítés történik az épületen, akkor érdemes felkeresni az eredeti tanúsítót, aki a már elkészített számításokat egyszerűen tudja módosítani, és az új állapot tanúsítványát sokkal kevesebb munka mellett tudja kiállítani, mintha új tanúsítót keresnénk. A központilag felállított követelményszintek időnként szigorodnak, ebben az esetben a korábban készült tanúsítványok érvényüket vesztik.